Case study

Winchester Science Centre and Planetarium

Anchor installed a new energy efficient lighting system in Winchester Science Centre and Planetarium

Installation of a new energy efficient light system

Alongside the ongoing maintenance that we provide at this iconic Winchester attraction, Anchor was asked by the Head of Operations to investigate installing a new energy efficient lighting system. The centre wanted to reduce energy usage, improve lighting and tackle the challenging ongoing maintenance requirements of replacing lamps which are sited in the roof space, often over ten metres from the ground.

The Anchor solution involved re-manufacturing the existing light fittings with a modern induction and LED light combination. Working in conjunction with our lighting designer Nigel Albon of LSL Co, Anchor removed the existing fittings and retrofitted modern bespoke lights with a LED bottom lamp and induction top lamp, saving energy and increasing the lux levels throughout the building. To the clients delight, Anchor provided an electrical turnkey service and a full circuit test of the building during a four day maintenance shut down period.

Cost savings for the project currently stand at around 50%, as well as the anticipated savings from the newly installed motion and light sensors. Maintenance costs will be significantly reduced due to the longer life expectancy of lamps, expected to be around ten years. It is anticipated that the Centre will achieve a five year payback on the project as well as meeting various strategic environmental targets. All this completed on time and on budget.

Ben Ward, Head of Operations said,

“We had our very first wedding on Saturday night and the lights were utterly amazing.  The difference between the old and the new is mind blowing – it really is.  The quality of the light is also fantastic, we couldn’t be more pleased.”

Value: £42,000 annual maintenance

Project Value: £20,000

Contract Award Date – 2015

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook